Това, което много силно се разминава с очакванията на избирателите и

...
Това, което много силно се разминава с очакванията на избирателите и
Коментари Харесай

Политологът Милена Стефанова: Редовно правителство няма да има, ако първите две партии не си стиснат ръцете

Това, което доста мощно се разминава с очакванията на гласоподавателите и ги отдалечава е когато ясно виждаме в подредбата на претендентите на партиите в листите взаимни отстъпки, които не бихме желали да виждаме. Това сподели в ефира на  Радио " Фокус "  политологът проф. Милена Стефанова. 

" Ролята на преференцията е, да може гласоподавателят в действителност да си избере персона, на която би имал доверие, и държи тази персона да я види в Народното събрание, по тази причина там също се слага знакът, с който се избира човек. Ако някой е неудовлетворен от мястото си в листата, той може да активизира, да се опита да търси способи, канали, с които да активизира поддръжка за себе си. В това няма нищо неприятно, тъй като той по този метод може да усили и поддръжката за листата. И това е смисълът на преференцията също – когато всички дружно тръгнат и пропагандират за себе си, те пропагандират в действителност за общото. Тези вътрешни крамоли във връзка с преференциите би трябвало да престанат. Което значи, че всички би трябвало да се възприемат от една листа като безусловно равнопоставени, което значи обаче не да скриеш ярките си изявени персони, т.е. да ги изхвърлиш от листите, а да ги оставиш дружно с другите там. Дори такива изявени персони умерено можеш да ги сложиш на последно място в листата, с цел да могат да бутат както се споделя листата напред, и в случай че си съберат преференции, ще влязат. Някои от изявените персони по този начин ги бяха смотали сега при започване на акцията, разместени региони – кому беше нужно това? Има доста неодобрение сега, аз чета в обществените мрежи, хората недоволстват. Да се надяваме, че ще им мине както се споделя, до изборите, само че това също е отчаяние " посочи Стефанова.  

По думите й, гласоподавателите си търсят индивида, за който са дали своят вот на последните четири избора. Аз съм един подобен гласоподавател, мога да гласоподавам за индивида, който аз познавам и за който съм гласувала. Погледнах си листата в моя изборен регион – никого не разпознах от останалите.

" Толкова години беше разпространявана преференция, тъй като толкоз години се приказва, хората се научиха, най-малко тези, които рационално гласоподават, а не тези, които прочувствено гласоподават, да разпознават претендентите, които са в листите, да се опитат да видят какви са те, какви специалности имат, какъв потенциал, каква експертност носят, в този момент за какво би трябвало да ги отхвърляме от подобен вид дейности? Защото партийните централи желаят да си държат подредени листите по метод, по който на тях това им харесва. Не съм съгласна с този тип политика и се надявам да са го разбрали.

" 25 МИР постоянно го титулуват като лидерски, тъй като там се кандидатира Корнелия Нинова, Бойко Борисов и други водачи, както и Костадин Костадинов.

Но аз не съм видяла един лидерски спор на 25 МИР да се е състоял. Не съм видяла Бойко Борисов да е отишъл на лидерски спор. Сега сподели, че ще върви народен представител. Но не е споделил за дебата. Сега сподели, че ще влезе в Народното събрание. И аз доста бих се радвала, в случай че в действителност той влезе в Народното събрание, тъй като там е мястото за полемиките. Тежко Народно заседание ще бъде несъмнено, тъй като самият факт, че той ще се яви при тях в залата, ще ги нервира още повече ", уточни Стефанова.   

Според нея, в новото НС ще влязат 5-6 партии най-много,.  

Но държавно управление няма да се сформира, в случай че първите две партии не си свидлив ръцете.

" Следващи избори с локалните е един голям парадокс. Имаше сходна обстановка.

Но това беше 1991 година, когато изборите бяха в разнообразни дни. През 10 дни разлика са изборите за локална власт и за парламент. Но акциите се смесиха. И тогава националната акция изтиква на назад във времето локалната акция. А тук-там има доста огромни специфики. Това може да обслужи единствено партии без действителни структури на територията на страната, тъй като структурите на партиите на територията на страната са тези, които износват на гърба локалните акции ", счита още политологът.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР